Companies in MGB Business info centar | Invest in mgb  | Стратегии, Програми, Проекти

Источна индустриска зона
Универзитетски кампус
Кружен тек

Археолошки локалитети

Advanced Code Editor Font SizeWord Wrap

Археолошките локалитети на територијата на Општина Гази Баба потекнуваат од праисторијата и од антиката. Се наоѓаат на целата територија на Општината и претставуваат редок материјален доказ за духовната и материјалната култура на луѓето кои тука живееле пред два милениума.

 

Археолошки локалитет во с. Брњарци

Ирма, населба од римско време. Се наоѓа југоисточно од селото, каде во ниви се откриени темели од поголем објект.

Љатина, некропола од римско време. Се наоѓа 2 км јужно од селото, на простор 50 х 50, каде се гледаат остатоци од римски надгробни стели, а пронајдени се и повеќе стари монети.

Тумба, населба од неолитско време.

Се наоѓа 1 км јужно од селото, каде на површина од 0,50 ха откриени се фрагменти од керамички садови, кремени и камени орудија и др.

 

Археолошки локалитет во с. Булачани

Кула, утврдување - рефугиум од доцноантичко време. На 2,5 км северно од селото и исто толку од с. Раштак, на еден висок планински гребен, на простор 100 х 30 м се гледаат ѕидови од камен и варов малтер.

 

Археолошки локалитет во Камник

Некропола од римско време, каде биле откриени 7 гроба, од кои четири со инхумирани и три со кремирани покојници.

 

Археолошки локалитет во Маџари

Ограда, населба од римско време, која е откриена во една нива на површина од 5 ха. При ископот најдени се поголем број фрагменти од керамички садови и многу градежен материјал, а откриени се и темели на повеќе објекти.

Тумба, населба од неолитско време. Се наоѓа на североисточниот крај на Скопје, во просторот меѓу современите населби Маџари 2 и Ченто, непосредно до фудбалското игралиште.Констатирано е дека се работи за остатоци од повеќеслојна населба, со културен слој од 3 м во кој се разграничуваат три хоризонти на живеење од времето на средниот неолит. Најдени се голем број остатоци од керамички садови. Покрај керамиката, значајна е и откриената култна пластика. Големата мајка божица, - заштитничката на плодноста, е претставена на начин што засега е непознат меѓу неолитските култури од другите балкански простори. Тоа е божица со наративна иконографија, која е збогатена со палеоетнографски содржини.

 

Улица “Димче Милошевски” осамен наод од римско време, каде е пронајден поголем фрагмент од надгробна плоча со латински натпис.

 

Археолошки локалитет во с. Раштак

Чифлик, населба од доцноантичко време, која се наоѓана околу 300 м јужно од селото, на површина од околу 3 ха.Тука се среќава изобилство од градежни материјали, но и многубројни фрагменти од керамички садови, питоси и неколку императорски монети.

 

Археолошки локалитет во Рокомија

Осамен наод од римско време при што бил откриен гроб од IV век за чија конструкција се употребени четири надгробни стели со латински натписи.

 

Археолошки локалитет во с. Стајковци

Тумба -Круша, населба од неолитско и римско време.Помеѓу селата Стајковци и Синѓелиќ забележлива е тумба која зафаќа простор од околу 2 ха. Ископани се повеќе фрагменти од керамички садови, кремени и камени орудија,куќен лепеж, а поретко се среќаваат и наоди од римско време.

 

Археолошки локалитет во Хиподром

Клучка - Хиподром, некропола од доцнобронзено време и населба од средниот век. Пронајдени се гробови со кремирани покојници погребани во урни. Откриени се вкупно 11 гробови-урни, а исто така и остатоци од средновековна населба.

 

Археолошки локалитет во с. Црешево

Крши Дол, некропола од римско време, каде се пронајдени повеќе надгробни споменици со латински натпис Селиште, осамен наод од римско време, каде е откриен жртвеник со латински натпис, посветен на божествата Јупитер и Јунона.

 

Смиљковце, населба од римско време, каде се откриени темели од објекти градени од камен со варов малтер. По површините се среќаваат градежни материјали и фрагменти од керамички садови.

Update Cancel

Политика на квалитет

Ревизорски извештај

Слободен пристап до информации

 

  Работно време: 08:00-16:00
  Приемно време - четврток: 12:00
  +389 2 322 66 55
  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  Архимедова 2

  Работно време: 08:00-16:00
  Приемно време - вторник и петок: 08:30-11:30
  +389 2 322 66 55
  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  Архимедова 2

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree